Hoe vaak krijg ik post van mijn petekind?

Je ontvangt 2 keer per jaar post van je petekind: in de loop van het schooljaar en op het einde met de schoolresultaten. Voor je petekind is het natuurlijk ook leuk om een bericht van jou te krijgen.

Hoe begin ik er aan?

Waarschijnlijk is je petekind nog heel jong. Een ellenlange brief is dus zeker niet nodig. Een leuke postkaart of een mooie tekening kan al veel plezier doen. Belangrijk is dat je jezelf voorstelt: wie ben je, wie zijn je andere gezinsleden? Een foto werkt! Hoe benieuwd was jij om je petekind te zien? Voor hem/haar is dat net hetzelfde. Schrijf over je werk, je leven in België, je hobby’s. Vertel iets typisch over onze cultuur: kerstmis, zondagse bezoeken aan grootouders, frietjes, voetbal...

Let er op dat je niet te veel pronkt met je eigendommen of woonomgeving. Je petekind komt uit een zeer arme familie en is die materiële welstand niet gewoon. Hou er rekening mee dat het Engels of Frans van je petekind niet van het allerhoogste niveau zal zijn. Schrijf over jezelf als ‘your Cunina godparent’ of 'ton parrain / ta marraine Cunina' en vermijd het goed bedoelde maar verwarrende ‘mommy/daddy’ of 'maman/papa'. 

Wat kan ik vragen?

Stel gerust vragen, maar bestook je petekind er niet mee. Je petekind is het niet gewoon om vragen te krijgen. Bovendien is zijn/haar leefwereld veel kleiner dan die van jou.

  • Heb je broertjes en zusjes
  • Hoe laat sta je op?
  • Hoe ga je naar school?
  • Welk vak vind je het leukst op school?
  • Wat eet je graag?
  • Hoe heten je vriendjes?

Mag ik alles vragen?

Daarvoor zijn de cultuurverschillen tussen jou en je petekind veel te groot. Een goedbedoelde vraag als ”Wat wil je later worden?” kan je petekind helemaal anders interpreteren. Hij/zij ziet dat alsof hij/zij de studie mag kiezen en jij als peetouder de studiekosten zal betalen.

Daarom is ook “Ik zal je altijd helpen” geen goede boodschap. Cuninapetekinderen komen uit zeer arme families. Zulke boodschappen creëren hoop die je niet kan invullen.

Moet ik lang wachten op antwoord?

Je ontvangt 2 keer per jaar een brief van je petekind: in de loop van het schooljaar en op het einde van het schooljaar met het schoolrapport. Hou er rekening mee dat deze brieven en vooral de schoolrapporten even op zich kunnen laten wachten. Alle rapporten moeten verzameld, gekopieerd en verzonden worden naar België. Hier verwerken vrijwilligers ze voordat ze naar de peetouders kunnen opgestuurd worden.

Waar stuur ik mijn brief naartoe?

Naar Cunina. De post van en naar je petekind verloopt steeds via Cunina. Dit doen we om jou en je petekind te beschermen. Zo vermijden we dat kinderen bedelbrieven schrijven. Vermeld daarom ook geen persoonlijke contactgegevens zoals je adres of je e-mail.

Hou er rekening mee dat brieven en vooral schoolrapporten even op zich kunnen laten wachten. Onze medewerkers in de partnerlanden moeten alle rapporten verzamelen, kopiëren en opsturen naar ons hier in België. Bij ons verwerken vrijwilligers ze voordat we de brieven naar de peetouders sturen.

Wanneer stuur ik mijn brief?

Doe dat bij voorkeur tegen eind februari en eind augustus naar ons. Dat geeft ons de tijd om de post te verwerken voordat we de grote postzending naar het Zuiden sturen.