Toen ik 8 was, wist ik dat ik dokter wilde worden.

"Ik kom uit een arm boerengezin met 4 kinderen in het Centraal Plateau van Haïti. Mijn papa stierf toen ik 3 was. Ik heb nooit geweten wat hij had. Toen ik 8 was, moest een been van mama worden afgezet. Toen wist ik dat ik dokter wilde worden…

Mama heeft moeten wroeten om ons alle 4 elke dag eten te geven. Ze werkte heel hard op het veld, ondanks haar 1 been. Mama is heel gelovig en vond het belangrijk dat we naar de Chiro en kerkelijke activiteiten gingen.

Meer geluk dan broers en zus

Mijn oudere broer Tanio is nooit naar school kunnen gaan omdat mama het niet kon betalen. Mijn jongere broer, Bernard wel, maar hij is tot het 1ste middelbaar naar school geweest. Marie-Ange, mijn zusje, heeft haar middelbare school afgemaakt maar kon niet verder studeren wegens te duur.

Droom waargemaakt

Dan heb ik veel meer geluk gehad. Mijn tante werkte bij pater Jan Hoet in de pastorij. Toen ik naar de lagere school ging, woonde ik bij hen in. Via pater Jan ben ik Cuninapetekind geworden. Dankzij dat peterschap kon ik naar het middelbaar op internaat in Port-au-Prince. Toen ik daarmee klaar was, had pater Jan er het studentenhome Mamosa opgericht waar ik woonde tijdens mijn universitaire studies geneeskunde. Ik heb inderdaad mijn droom kunnen waarmaken en geneeskunde gestudeerd. Alleen al voor mijn moeder was ik het verplicht om mijn uiterste best te doen.

Een Cuninapeterschap helpt écht

Het Cuninapeterschap verbaasde me als kind. Iemand, die me helemaal niet kende, stuurde geld zodat ik naar school kon. Een Cuninapeterschap helpt kinderen écht. Onderwijs is de beste manier tegen banditisme, drugsproblemen, tienerzwangerschappen en de verspreiding van HIV en AIDS. Wie zich kan ontwikkelen, kan iets maken van zijn leven

Bedankt, pater Jan!

De onvermoeibare inzet van pater Jan speelt ook een grote rol in het succes van de Cuninapeterschappen. Het is zijn levenswerk om Haïtiaanse jongeren op weg te helpen. Hij heeft de juiste aanpak om te stimuleren, maar ook om te controleren. En dat is soms ook nodig..."

Helene Belony

Cunina-peetouder worden is een engagement op lange termijn. Je speelt een belangrijke rol in het leven van één kind en ziet het opgroeien tot een jongvolwassene mét kansen!