Sophie Vangheel, verpleegkundige van opleiding, wilde altijd al graag mensen helpen. Gedurende 10 jaar werkte ze als vrijwilliger bij een internationale organisatie. Na een reis naar Haïti in 1989 besloot Sophie dat ze meer kon en wilde doen.

"Ik was nooit eerder in een derdewereldland geweest en werd er enorm aangegrepen door de extreme armoede. Toen ik thuiskwam, beloofde ik mezelf om in het leven van kansarme mensen een verschil te maken. Op dat moment besliste mijn man om te stoppen met werken en zijn zaak te verkopen. Een gelukkig toeval: hij bleef thuis en ik kon me 100% inzetten voor het goede doel. Op 23 november 1990 stichtte ik mijn eigen organisatie: Cunina.

Een kind moet kansen krijgen om zijn talenten te ontplooien via onderwijs. Wie onderwijs kan volgen en een diploma kan halen, heeft meer kans op een betere toekomst De steun van een Cuninapeetouder is een lichtpunt in het leven van kansarm kind. Ik denk altijd: ik had dat kind kunnen zijn. Niemand bepaalt waar zijn wieg staat.

Godin van de Wieg

Cunina ontleent haar naam aan de Latijnse mythologie en betekent: Godin van de Wieg.

 De plek waar je wieg staat, is vaak bepalend voor de kansen die je krijgt in je leven. Het maakt een immens verschil of je geboren bent in het rijke Westen of in een hut in Haïti of een Nepalees bergdorp.

Cunina groeide van een vrijwilligersorganisatie tot een erkende ngo met vaste werknemers in dienst en een gestructureerde organisatie in onze 6 partnerlanden. Dankzij mijn werk ben ik een ongelooflijk rijk mens. Sinds de oprichting van Cunina hebben we al meer dan 13.000 petekinderen op de schoolbanken gezet en meer dan 130 onderwijsprojecten gerealiseerd, waaronder scholen bouwen, hostels runnen en nieuwe opleidingen organiseren.

Het eerste Cuninapetekind, Marlon was een bootvluchteling die in een tentenkamp op de Filipijnen verbleef. Dankzij Cunina kon hij computerwetenschappen studeren. Vandaag heeft hij een baan en een thuis; hij is getrouwd en vader van een zoon.

Cunina is het mooiste bewijs dat je als individu iets in beweging kunt zetten. Het ene zaadje dat ik ooit plantte, is vandaag een boom met heel veel vertakkingen.”