Waarom is Cunina dit project gestart?

In 2009 bestond de Reichenau Missie in Underberg uit 2 oude klaslokalen waarin 2 leerkrachten probeerden les te geven aan 8 leerlingen uit verschillende jaren. De leerlingen stapten tussen een 1/2 uur tot 1 uur om naar school te komen. De kinderen kwamen uit erbarmelijke thuissituaties, droegen geen schoenen, kregen thuis geen warme maaltijd, laat staan schoolgerief. Velen woonden in bij hun grootouders omdat hun ouders aan AIDS gestorven waren. De school stond op het punt om gesloten te worden en daarom besloot Cunina besloot om de school nieuw leven in te blazen.

Dit heeft Cunina gedaan

Sinds 2011 steunen we de Reichenau Missie via onze Cuninapeterschappen. Zo groeide de school van 8 kinderen uit tot een kleuter- en lagere school met ongeveer 200 kinderen. Ze behoort ondertussen tot een van de besten van de streek. 

In 2012 richtte Cunina er een naai- en computerklas op om de kinderen praktische vaardigheden aan te bieden. Ook al wonen ze diep in het Zuid-Afrikaanse binnenland, computervaardigheden spelen een alsmaar grotere rol en het vergroten de kans op een baan later. Ook in de naaiklas leren kinderen vaardigheden die ze hun leven lang kunnen gebruiken.

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen, werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Reichenau Missie

Start project: 2011

Reeds besteed: € 61.063

Resultaat juni 2017:

  • aankoop naaimachines
  • renovatie naaiatelier inclusief vloer
  • aankoop computers
  • aankoop printers
  • aankoop schotelantenne
  • aankoop naaimateriaal
  • vergoeding leerkracht naaiklas 

Dit project is lopende.

Steun onze projecten in Zuid-Afrika

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Zuid-Afrika

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Zuid-Afrika

Waarom is Cunina actief in Zuid-Afrika?

Toegang tot kwaliteitsvol onderwijs is voor kinderen in arme, landelijke provincies geen zekerheid. De leerkrachten zijn laaggeschoold en jaarlijks sterven er duizenden leerkrachten aan aids. Ook steeds meer kinderen verliezen beide ouders aan aids en staan er dan helemaal alleen voor. Onderwijs is dan wel het laatste waar ze aan denken.

Cunina werkt in Eshowe en Underberg.

Cuninaprojecten in Zuid-Afrika

Sinds 2002 is Cunina aanwezig in Zuid-Afrika en bouwde er projecten uit op twee locaties, Eshowe en Underberg. Naast het verder ontwikkelen van onderwijs, startte Cunina er ook een skill center en bouwde er familiehuizen voor weeskinderen.