Waarom is Cunina dit project gestart?

In Zuid-Afrika heeft 13% van alle kinderen onder 18 jaar zijn of haar moeder of vader verloren aan aids. Het aantal aidswezen wordt op 2.2 miljoen geschat. In veel gezinnen nemen de oudste kinderen de rol van vader en moeder over en zorgen voor hun jongere broers en zussen.

Cunina probeert weeskinderen op te vangen in de omgeving van hun eigen leefgemeenschap, in een zo normaal mogelijke opvoedingscontext.

Dit heeft Cunina al gedaan

Cunina bouwde in Eshowe 5 familiehuizen voor 30 weeskinderen en 1 huis waarin het kantoor van de maatschappelijk werker is ondergebracht. In elk familiehuis woont een zorgmoeder met 6 wezen. Zij zorgt voor een warme, liefdevolle, veilige thuis. De kinderen gaan dagelijks naar school. De familiehuizen dienen ook als uitvalsbasis om pleeggezinnen in de omgeving te selecteren. Zo krijgen nog meer weeskinderen kansen op een betere toekomst.

Cunina werkt nauw samen met Thokomala, een Zuid-Afrikaanse ngo. Sinds 2011 heeft Thokomala de operationele werking van het project volledig in handen. Cunina ondersteunt het project nog wel financieel en via peterschappen.

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen, werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Familiehuizen Eshowe

Start project: 2006

Reeds besteed: € 470.429

Bewoners: 30

Resultaat juni 2017:

  • bouw en inrichting 5 familiehuizen
  • bouw woonst en kantoor 
  • aankoop minibus

Dit project is lopende.

Steun onze projecten in Zuid-Afrika

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Zuid-Afrika

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Zuid-Afrika

Waarom is Cunina actief in Zuid-Afrika?

Toegang tot kwaliteitsvol onderwijs is voor kinderen in arme, landelijke provincies geen zekerheid. De leerkrachten zijn laaggeschoold en jaarlijks sterven er duizenden leerkrachten aan aids. Ook steeds meer kinderen verliezen beide ouders aan aids en staan er dan helemaal alleen voor. Onderwijs is dan wel het laatste waar ze aan denken.

Cunina werkt in Eshowe en Underberg.

Cuninaprojecten in Zuid-Afrika

Sinds 2002 is Cunina aanwezig in Zuid-Afrika en bouwde er projecten uit op twee locaties, Eshowe en Underberg. Naast het verder ontwikkelen van onderwijs, startte Cunina er ook een skill center en bouwde er familiehuizen voor weeskinderen.