De onderwijsuitdaging in Zuid-Afrika

Sinds de afschaffing van de apartheid in 1992 probeert Zuid-Afrika uit een diep dal van onderdrukking en racisme te klimmen. Toch leven miljoenen (zwarte) mensen in gigantische sloppenwijken, zijn vrouwen vaak het slachtoffer van sexueel geweld en leiden veel kinderen een weinig benijdenswaardig bestaan. Ook de AIDS-epidemie maakt nog jaarlijks duizenden slachtoffers. De levensverwachting is er amper 56 jaar. Er is veel geweld, criminalteit en een grote sociale ongelijkheid. Toegang tot kwaliteitsvol onderwijs is voor kinderen in arme, landelijke provincies geen zekerheid. Hier wil Cunina verandering in brengen.

Cunina werkt in Eshowe en Underberg.

Factsheet Zuid-Afrika

  • actief sinds 2002
  • actief op 2 locaties
  • 197 actieve peterschappen
  • 731 totaal aantal individuele petekinderen
  • 12 afgewerkte projecten
  • 4 lopende projecten
  • reeds € 602.835 besteed

Cunina in Zuid-Afrika

In 2002 belandde Cunina in Zuid-Afrika, meer bepaald in KwaZulu Natal, nadat 2 wereldreizigers contact opnamen met Cunina om de schrijnende situatie in deze Zuid-Afrikaanse provincie aan te klagen. Ze maakten al kennis met het werk van Cunina in Brazilië en waren er vast van overtuigd dat Cunina ook in KwaZulu Natal heel wat zinvols zou kunnen realiseren.

Enkele maanden later start Cunina met de eerste peterschapslijst. De petekinderen wonen voornamelijk in hutjes in de heuvels rond Eshowe. Door het hoge ziekte- en sterftecijfer ten gevolge van de AIDS-epidemie, de hoge arbeidsmigratie en de hoge werkloosheid leven heel wat van de kinderen in gezinnen met één of geen inkomen. Met dit inkomen kunnen vaak amper de basisbenodigdheden van het gezin worden ingevuld. Het betalen van het schoolgeld en alles wat erbij komt kijken legt dan ook een grote druk op het kleine inkomen van deze gezinnen.

Sinds de komst van Cunina in 2002 werden verschillende peterschapslijsten en projecten opgestart in Eshowe, Margate en Underberg. Waaronder de bouw van familiehuizen voor de opvang van weeskinderen en de oprichting van skill centers.

Cuninaprojecten in Zuid-Afrika

Sinds 2002 is Cunina aanwezig in Zuid-Afrika en bouwde er projecten uit op twee locaties, Eshowe en Underberg. Naast het verder ontwikkelen van onderwijs, startte Cunina er ook een skill center en bouwde er familiehuizen voor weeskinderen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Cunina

Samenwerken met Cunina als bedrijf of organisatie moet een plezier zijn. We doen er dan ook alles aan om samen met jou mee te denken over hoe jouw organisatie bij de onze past. Toon je interesse om met Cunina te werken aan een betere wereld en dan kunnen we binnenkort samen aan tafel zitten voor een vrijblijvend gesprek.