Waarom is Cunina dit project gestart?

De Adullam Primary School in Mbarara is een arme school met ongeveer 600 leerlingen. Een 500-tal kinderen zijn wezen en verblijven het hele jaar door op school. Naast onderwijs, krijgen ze er eten, onderdak, medische zorgen en natuurlijk onderwijs. Na een grondige research heeft Cunina besloten deze school onze steun te geven. De jonge dynamische directeur Joshua heeft immers alle kwaliteiten om van zijn school een voorbeeldschool te maken.

Het gebruik van water in een school met 500 inwonende leerlingen is uiteraard een grote uitdaging, zeker in een gebied waar er standaard geen waterleidingen liggen. Vóór de bouw van de waterput, was de school genoodzaakt om regelmatig vers water te laten aanleveren via tankwagens. Deze leveringen zijn erg duur en het water werd opgeslagen in één grote citerne. Zowel de leerlingen, als de leerkrachten en het personeel van de keuken moesten daardoor regelmatig aanschuiven voor een portie water. Het water dient immers zowel om te drinken, als te koken, te poetsen en zichzelf en kledij te wassen.

Dit heeft Cunina gedaan

We zijn in 2017 gestart met een grondig bodemonderzoek naar de aanwezigheid van vers water. Eens we de locatie van het water gevonden hadden, hebben we dit getest op drinkbaarheid. Al gauw kwam het verlossende nieuws dat we vers, helder water hadden. Een zeer belangrijke vereiste om verder te kunnen met het project.

Dan kon het echte werk beginnen. Allereerst werd de waterput geboord, tot maar liefst 120m diep, want de school ligt op een heuvel. Daarop installeerden we het pompsysteem, dat we netjes afschermden van de buitenwereld met een pomphuisje. En om de pomp ook effectief aan de praat te krijgen, sloten we het mechanisme aan op de reeds bestaande zonnepanelen van de recent gebouwde naaiatelier van de school.

In een eerste fase bouwden we dan metalen constructies aan de slaapzaal van de jongens om daarop grote waterreservoirs (zie foto bovenaan) te installeren. Waterleidingen van de pomp vullen deze reservoirs, die op hun beurt water onder druk leveren voor het sanitair (douches, wasbakken, ...) van de slaapzaal.

Beneden aan de speelplaats installeerden we ten slotte ook enkele aftappunten waar de leerlingen zelf water kunnen halen, om te drinken of zich te verfrissen.

Dit gaat Cunina nog doen

In een tweede fase later in 2018 breiden we de waterreservoirs en leidingen uit naar de nog te renoveren slaapzaal van de meisjes, de keuken van de school en de leraarskamer.  

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren. 

Factsheet Waterput & Watertoevoer Mbarara

Start project: 2017

Reeds besteed: € 36.113

Leerlingen: 600

Resultaat april 2018:

  • Onderzoek aanwezigheid grondwater
  • Kwaliteitsonderzoek grondwater
  • Boren waterput en plaatsen pompsysteem
  • Bouwen pomphuis
  • Elektrische verbinding tussen bestaande zonnepanelen en waterpomp
  • Bouwen, plaatsen en verven metalen constructies waterreservoirs
  • Leggen waterleidingen naar waterreservoirs slaapzaal jongens
  • Plaatsen aftappunten water

Op de planning:

  • Plaatsen waterreservoirs slaapzaal meisjes, keuken en leraarskamer
  • Leggen waterleidingen naar waterreservoirs slaapzaal meisjes, keuken en leraarskamer

Dit project is lopende.

Steun onze projecten in Oeganda

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Oeganda

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Oeganda

Waarom is Cunina actief in Oeganda?

Basisonderwijs in Oeganda is in principe gratis. Maar de overheidssubsidies zijn zo beperkt dat leerkrachten slechts een erg laag loon krijgen. Het gevolg is een tekort aan leerkrachten en overvolle klassen. Bovendien kost naar school gaan wél geld: een uniform is verplicht en schoolmateriaal is uiteraard nodig.

Cunina werkt samen met 2 partnerscholen in Fort Portal en Mbarara.

Cuninaprojecten in Oeganda

Oeganda is het meest recente partnerland van Cunina. Sinds de start in 2013 is de werking er spectaculair gegroeid, met onder andere de bouw van een slaapzaal voor 250 schooljongens en het nieuwe naaiatelier.