Waarom is Cunina dit project gestart?

De Adullam Primary School in Mbarara is een arme school met ongeveer 600 leerlingen. Een 500-tal kinderen zijn wezen en verblijven het hele jaar door op school. Naast onderwijs, krijgen ze er eten, onderdak, medische zorgen en natuurlijk onderwijs. Na een grondig onderzoek heeft Cunina besloten deze school haar steun te geven. De jonge dynamische directeur Joshua heeft immers alle kwaliteiten om van zijn school een voorbeeldschool te maken.  
  

Nieuwe slaapzaal jongens - 2015

De verblijfsomstandigheden van de jongens waren erbarmelijk. Doordat ze niet goed beschermd waren tegen de regen en de malariamuggen werden veel kinderen ziek waardoor ze afwezig moesten blijven van school. Er waren totaal geen toiletten of douches

Daarom heeft Cunina in 2015 een nieuwe slaapzaal gebouwd met sanitaire blok. De slaapzaal werd voorzien van 125 stapelbedden. Elk bed kreeg een nieuwe matras, matrasbeschermer, kussen, deken en lakens. Cunina zorgde ook voor 250 opbergkisten waarin de jongens hun persoonlijke spullen kunnen bewaren.
  

  

Nieuwe slaapzaal meisjes - 2018

Drie jaar na de bouw van de nieuwe slaapzaal voor de jongens, kreeg ook de slaapzaal voor de meisjes een stevige opknapbeurt. Gelukkig sliepen ze al die tijd niet in een houten barak, zoals de jongens, maar konden ze nog van relatieve comfort genieten in een bakstenen slaapzaal.

Er waren echter wel vocht- en temperatuurproblemen, die dan weer leidden tot ziekte. Ook was er geen sanitair voorzien, waardoor de meisjes gedwongen waren om zich te wassen in houten hokjes op de speelplaats.

Begin 2018 werd er gestart met het volledig strippen van de bestaande slaapzaal. Er kwam een nieuw dak en we bouwden naast de broodnodige sanitaire blok ook een ziekenkamertje en een kamer voor de zorgmoeder. We hielden extra rekening met de afvoer van overtollig (regen)water en zorgden voor voldoende luchtcirculatie.

In september 2018 was de renovatie klaar en konden de meisjes genieten van hun nieuwe stek.
  

  
We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Adullam Model Primary School

Start project: 2015

Leerlingen: 600

Resultaat september 2018:

  • bouw slaapzaal voor 250 jongens
  • aankoop muskietennetten
  • aankoop 125 stapelbedden
  • aankoop 250 nieuwe matrassen,  matrasbeschermers, kussens, dekens en lakens
  • aankoop 250 opbergkisten
  • bouw sanitaire blok met toiletten, douches en lavabo's
  • renovatie meisjesslaapzaal
  • bouw sanitaire blok meisjes
  • bouw ziekenkamertje en kamer zorgmoeder

Dit project is afgerond.

Steun onze projecten in Oeganda

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Oeganda

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Oeganda

Waarom is Cunina actief in Oeganda?

Basisonderwijs in Oeganda is in principe gratis. Maar de overheidssubsidies zijn zo beperkt dat leerkrachten slechts een erg laag loon krijgen. Het gevolg is een tekort aan leerkrachten en overvolle klassen. Bovendien kost naar school gaan wél geld: een uniform is verplicht en schoolmateriaal is uiteraard nodig.

Cunina werkt samen met 2 partnerscholen in Fort Portal en Mbarara.

Cuninaprojecten in Oeganda

Oeganda is het meest recente partnerland van Cunina. Sinds de start in 2013 is de werking er spectaculair gegroeid, met onder andere de bouw van een slaapzaal voor 250 schooljongens en het nieuwe naaiatelier.