Waarom is Cunina dit project gestart?

De Adullam Primary School in Mbarara is een arme school met ongeveer 600 leerlingen. Een 500-tal kinderen zijn wezen en verblijven het hele jaar door op school. Naast onderwijs, krijgen ze er eten, onderdak en medische zorgen. Na een grondige research heeft Cunina besloten deze school haar steun te geven. De jonge dynamische directeur Joshua heeft immers alle kwaliteiten om van zijn school een voorbeeldschool te maken.

Dit heeft Cunina al gedaan

In Mbarara is er sinds mei 2017 een volledig uitgerust naaiatelier dat gonst van de bedrijvigheid. Het naaiatelier in de school doet dienst als skill center voor zo’n 160 leerlingen, zowel meisjes als jongens, die er de nodige behendigheid met naald, draad en naaimachine leren. Een belangrijke aanwinst om later geld mee te verdienen, als werknemer of met een eigen zaakje, of geld uit te sparen door eigen kledij te repareren.

En wat het is om een eigen business te leiden, leren ze ook meteen in het skill center. Want naast het naaiatelier is er een klein winkeltje waar de leerlingen eigen werkjes te koop kunnen aanbieden. Daarin leren ze ook omgaan met klanten en een basisboekhouding bijhouden.

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren. 

Factsheet Skill Center Mbarara

Start project: 2016

Reeds besteed: € 83.408

Leerlingen: 160

Resultaat juni 2017:

  • bouw naaiatelier en winkeltje
  • inrichting naaiatelier en winkeltje
  • aankoop 20 naaimachines
  • aankoop en plaatsing zonnepanelen
  • bouw opslagplaats batterijen
  • bouw keermuur
  • aanwerving 2 naaileerkrachten

Dit project is lopende.

Steun onze projecten in Oeganda

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Oeganda

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Oeganda

Waarom is Cunina actief in Oeganda?

Basisonderwijs in Oeganda is in principe gratis. Maar de overheidssubsidies zijn zo beperkt dat leerkrachten slechts een erg laag loon krijgen. Het gevolg is een tekort aan leerkrachten en overvolle klassen. Bovendien kost naar school gaan wél geld: een uniform is verplicht en schoolmateriaal is uiteraard nodig.

Cunina werkt samen met 2 partnerscholen in Fort Portal en Mbarara.

Cuninaprojecten in Oeganda

Oeganda is het meest recente partnerland van Cunina. Sinds de start in 2013 is de werking er spectaculair gegroeid, met onder andere de bouw van een slaapzaal voor 250 schooljongens en het nieuwe naaiatelier.