De onderwijsuitdaging in Oeganda

Basisonderwijs in Oeganda is in principe gratis. Maar de overheidssubsidies zijn zo beperkt dat leerkrachten slechts een erg laag loon krijgen. Het gevolg is een tekort aan leerkrachten en overvolle klassen. Bovendien kost naar school gaan wél geld: een uniform is verplicht en schoolmateriaal is uiteraard nodig.

Cunina werkt samen met 2 partnerscholen in Fort Portal en Mbarara.

Factsheet Oeganda

  • actief sinds 2013
  • actief op 2 locaties
  • 277 actieve peterschappen
  • 312 totaal aantal individuele petekinderen
  • 2 afgewerkte projecten
  • 1 lopend project
  • reeds € 97.011 besteed

Cunina in Oeganda

Haïti was het eerste partnerland van Cunina, maar snel volgden ook Brazilië, de Filipijnen, Nepal en Zuid-Afrika. Van 1996 tot 1998 werkte Cunina ook in Congo. Maar wegens de aanhoudende politieke instabiliteit moesten we er onze activiteiten opschorten.

In 2013 was de tijd rijp om opnieuw een zesde partnerland te verwelkomen en terug te keren naar ‘zwart Afrika’. Aangegrepen door de verhalen van Els De Temmerman over de kindsoldaten in het noorden van Oeganda, besloot Sophie, stichter van Cunina, om naar de ‘parel van Afrika’ te trekken en er verschillende scholen en onderwijsorganisaties te bezoeken. We selecteerden twee partnerscholen in het binnenland waarmee we samenwerken rond peterschappen en onderwijsprojecten.

Oeganda kende, in tegenstelling tot buurland Congo, het voorbije decennium een onwaarschijnlijke transformatie van een door oorlog geteisterd land, naar een stabiel en economisch snel groeiend land. De mensen willen vooruit en dat voel je. We zijn enorm blij dat we je kunnen laten kennis maken met dit prachtige land en de toekomstplannen van Cunina.

Cuninaprojecten in Oeganda

Oeganda is het meest recente partnerland van Cunina. Sinds de start in 2013 is de werking er spectaculair gegroeid, met onder andere de bouw van een slaapzaal voor 250 schooljongens en het nieuwe naaiatelier.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Cunina

Samenwerken met Cunina als bedrijf of organisatie moet een plezier zijn. We doen er dan ook alles aan om samen met jou mee te denken over hoe jouw organisatie bij de onze past. Toon je interesse om met Cunina te werken aan een betere wereld en dan kunnen we binnenkort samen aan tafel zitten voor een vrijblijvend gesprek.