Waarom is Cunina dit project gestart?

De Boeddhistische levensfilosofie maakt in Nepal deel uit van het dagelijkse leven. Elk jaar worden kinderen uit arme gezinnen toevertrouwd aan een klooster. Zij verblijven er een volledig jaar en krijgen er een algemene opleiding waarbij de levensfilosofie van het Boeddhisme een belangrijke plaats inneemt.

Het Chiwong klooster ligt op 3.000 meter, volledig afgesloten van de buitenwereld, op een klif tegen de flanken van de Mount Everest. Cunina steunt er de opleiding van 20 studenten. Dankzij Cunina kunnen ze naar school, krijgen ze eten en huisvesting. Wanneer ze hun middelbare studies in het klooster hebben afgerond kunnen ze kiezen: een totaal andere richting uitgaan of hun studies verderzetten in het klooster. Degenen die er blijven kunnen Lama worden en zo een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.   

Dit heeft Cunina al gedaan

Omdat de verblijfsomstandigheden van de studenten armzalig waren, startte Cunina in het najaar van 2014 met de werken voor een nieuw hostel. Door de aardbevingen van 2015 werd het oorspronkelijke hostel, dat op dat moment gerenoveerd werd, zwaar getroffen. Het is  volledig ingestort en moest helemaal heropgebouwd worden. Ondertussen verbleven alle studenten en monniken in een geïmproviseerd tentenkamp in zeer primitieve omstandigheden, bij temperaturen die 's nachts diep onder het vriespunt daalden.

Het nieuwe gebouw is nu aardbevingbestendig en telt slechts één gelijkvloerse verdieping om de kans op schade bij een nieuwe aardbeving te beperken. In elke kamer staan twee bedden, twee nachtkastjes en een kleerkast.  De muren, het plafond en de vloer werden met hout bekleed om de warmte binnen te houden.

Na de aardbeving was melk heel schaars geworden. Omdat melkpoeder te duur was en de kleine studenten een risico liepen een tekort aan eiwitten te krijgen, besloot Cunina twee melkkoeien aan te kopen. We doopten ze Koe Nina1 en Koe Nina2. Ondertussen hebben de twee koeien al kalfjes gekregen en is de opvolging verzekerd.

Dit gaat Cunina nog doen

Cunina zal in het klooster nog een bibliotheek inrichten met boeken, een computer, een printer en een televisietoestel. Het is belangrijk dat de studenten voeling krijgen met de buitenwereld. Ze leven er immers volledig geïsoleerd. 

Naast deze bibliotheek zal Cunina ook nog een omheining plaatsen, plus een keuken en toiletten bouwen.  

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Chiwongklooster

Start project: 2008

Reeds besteed: € 98.968 (juni 2018)

Leerlingen: 20

Resultaat eind 2016:

  • doorlopende steun studenten (sinds 2008)
  • heropbouw en inrichting hostel (inhuldiging nov. 2016)

Op de planning:

  • inrichting bibliotheek
  • bouw keuken
  • bouw toiletten
  • plaatsing omheining

Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.