Waarom is Cunina dit project gestart?

In 2004 bouwde Cunina een hostel in Khandbari om 100 kinderen uit de afgelegen bergdorpen te huisvesten. Deze kinderen hadden in hun eigen dorp geen toegang tot onderwijs, omdat er gewoonweg geen scholen waren. In 2013 was dit probleem opgelost. Cunina had inmiddels een school gebouwd in 2 hogergelegen dorpen, zodat de kinderen uit de bergen dichter bij huis les konden volgen.   

Het hostel kreeg daarom een nieuwe bestemming. Het werd omgevormd tot een educatief centrum waar Cunina een opleiding tot assistent-verpleegkundige aanbiedt. De opleiding is erkend door de Nepalese overheid. Ze duurt 18 maanden en is toegankelijk voor jongeren met een diploma middelbaar onderwijs. De studenten krijgen 15 maanden theorie- en praktijklessen. Als ze hun examen succesvol afronden, lopen ze 3 maanden stage in het hospitaal van Khandbari. 

De nood aan medische zorg is groot in de Himalaya, want er zijn bijna geen dokters in de bergen. Met dit project slaan we dus 2 vliegen in 1 klap: de Nepalese bevolking krijgt de broodnodige medische zorgen én de studenten oefenen een gewaardeerde baan uit.

Om de 18 maanden start een nieuwe groep van 40 studenten met de opleiding. Voor hen zoeken we telkens peetouders. Wil jij mee helpen om de gezondheidszorg in Nepal te verbeteren? Word dan voor 18 maanden peetouder van een student assistent-verpleegkundige.                      

De openingsbijdrage voor je peterschapsdossier is € 35 en de opleiding bedraagt € 630 (€ 35 x 18 maanden).

Dit gaat Cunina nog doen

We gaan het skill center in 2018 uitbreiden met een horeca-opleiding (zie ook het project Green Village). Nog later staan een elektriciteits-, een landbouw- en een veeteeltopleiding op het programma.

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen, werkgelegenheid te creëren. 

Factsheet Khandbari

Start project: oktober 2013

Reeds besteed: € 12.840 (juni 2018)

Leerlingen: 40 per opleiding

Resultaat 2016:

  • bouw origineel hostel in 2003
  • opening hostel in 2004
  • omvorming hostel tot skill center in 2013 & start opleiding assistent-verpleegkundige
  • aankoop didactisch materiaal (microscopen, labojassen, EHBO-kits, ...)

Op de planning:

  • opleiding horeca
  • opleiding elektriciteit
  • opleiding landbouw
  • opleiding veeteelt

Steun een student Assistent-Verpleegkundige

Word voor 18 maanden peetouder van een assistent-verpleegkundige in Khandbari, Nepal. Voor het bedrag van €630
(+ €35 openingsbijdrage) laat je één student een volledige opleiding afwerken.

Heb je een vraag? Neem contact op met peterschapsverantwoordelijke Kathleen (kathleen@cunina.org of 014/58 01 01)

Word peetouder voor 18 maanden

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.