Waarom is Cunina dit project gestart?

In Sekha en omgeving hadden kinderen geen toegang tot onderwijs. De dichtstbijzijnde kwaliteitsvolle school lag op 3 uur stappen. In 2009 is Cunina de Sekha Boarding School beginnen bouwen.

De werkingskosten van de school, inclusief de vergoedingen voor de leerkrachten, worden door Cunina betaald en alle schoolgaande kinderen krijgen er de steun van een Cuninapeetouder. De kinderen krijgen er onderwijs in het Engels waardoor er ook veel kinderen uit omliggende dorpen in Sekha naar school komen. Er zijn zelfs vele gezinnen die zich in Sekha gevestigd hebben om dichter bij de school te wonen.  

Dit heeft Cunina al gedaan

Toen Cunina in 2008 de grond voor de Sekha Boarding School aankocht, lagen hier enkel rijstterrassen. Het stuk moest dus eerst gelijk getrokken worden, een immens werk! Mensen uit de omgeving kwamen nieuwsgierig kijken naar de grote graafmachines. Werklui op slippers - ook vrouwen - kapten de bouwstenen voor de school met pikhouwelen uit de rotsen en brachten mortel aan. Het waren bijna Middeleeuwse toestanden.

Op deze manier bouwden we een kleuter- en een lagere school met in totaal 14 klaslokalen, toiletten, een recreatiehal en een conciergepost om de school te bewaken.

Dit gaat Cunina nog doen

Momenteel bouwen we in Sekha een Music & Arts school, de eerste muziekschool ooit in de Himalaya. Cunina vindt het niet alleen belangrijk dat kinderen leren lezen, rekenen en schrijven, ze hebben ook het recht om hun talenten en creativiteit te ontplooien.  

Op hetzelfde terrein zal Cunina vervolgens een middelbare school bouwen. Zo kunnen onze petekinderen het volledige schooltraject (kleuter-, lager en middelbaar onderwijs) in dezelfde school afmaken.  

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Sekha Boarding School

Start project: 2008

Reeds besteed: € 272.269 (juni 2018)

Leerlingen: 300

Resultaat eind 2016:

 • Aankoop grond
 • Lagere school met 9 ingerichte klaslokalen
 • Kleuterschool met 3 ingerichte klaslokalen
 • Polyvalente ruimte kleuterschool
 • Omheining rond de school
 • Conciergepost
 • 2 sanitaire blokken
 • Recreatiehal
 • Aankoop 5 computers
 • Heraanleg toegangsweg school
 • Waterleiding 2,5km
 • Watertank 2.000 liter

Op de planning:

Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.