Waarom is Cunina dit project gestart?

Niet alleen kennis, maar ook creativiteit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Daarom startte Cunina, dankzij de financiële steun van de Love Tomorrow Foundation, een project van het gekende Tomorrowlandfestival, een nieuw avontuur in Sekha. We bouwden een heuse Music & Arts School boven op het dak van de wereld.

Het is de allereerste muziekschool in de Himalaya en haar unieke ontwerp zal de creativiteit van de leerlingen zonder twijfel extra stimuleren. Cunina zag er streng op toe dat er duurzame materialen gebruikt werden. De school met haar vier klaslokalen en een auditorium huldigden we plechtig in op 16 april 2018.

Dit heeft Cunina al gedaan

In 2016 werden de eerste plannen uitgetekend en vond er een grondonderzoek plaats. De eerste, symbolische steen werd gelegd in juni van datzelfde jaar. 

De effectieve bouw is van start gegaan in februari 2017. In april en september van dat jaar bezocht Sophie Nepal om onder andere de bouwwerken op te volgen.

Wegens de moesson van juni tot begin oktober liggen de werken stil. Meteen na de regen in oktober startten onze medewerkers met de finale afwerking van de muziekschool. Zo konden we het project officieel inhuldigen op 16 april 2018.

De inhuldigingsplechtigheid werd een waar feest voor de kinderen, die dikwijls voor de eerste keer in nauw contact kwamen met zelf muziek maken. Heel het gebeuren kon op de goedkeurende blik rekenen van Felix De Laet, aka DJ Lost Frequencies, die in naam van Tomorrowland de Love Tomorrow Music & Arts School by Cunina officieel opende.

De eerste muzieklessen

Een muziekschool leeft maar pas als er muziek wordt gemaakt. Daarom hebben we gespecialiseerde muziekleerkrachten aangetrokken die de kinderen van Sekha zullen onderdompelen in hun muzikale erfgoed.

Maar vooraleer het eerste schoolconcert kan gegeven worden, moet er nog heel wat geoefend worden. Niet alle kinderen zijn vertrouwd met muziek maken en moeten eerst de basis aanleren. Daarom starten we met ritmeoefeningen en het trainen van het muzikale gehoor. Je zal nu dus nog vooral tromgeroffel op de Madal uit de muziekschool horen komen. :-) 
  

Meer info: www.tomorrowland.com

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Music & Arts School

Start project: juni 2016

Leerlingen: 400

Reeds besteed: €208.300 (juni 2018)

Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.