Waarom is Cunina dit project gestart?

In Sekha en omgeving hadden kinderen geen toegang tot onderwijs. De dichtsbijzijnde kwaliteitsvolle school lag op 3 uur stappen. In 2009 is Cunina de Sekha Boarding School beginnen bouwen, met een kleuter- en een lagere school.

Het was altijd de droom van Cunina om de kinderen in de bergdorpjes een volledige onderwijscyclus aan te bieden. Naar school kunnen gaan in je eigen dorp is een goede oplossing voor plattelandsvlucht en stimuleert de plaatselijke economie. Een betere remedie tegen structurele armoede is er niet.

Daarom is Cunina in de herfst van 2017 ook gestart met de bouw van een middelbare school in Sekha. Deze zal net op tijd klaar zijn voor het nieuwe schooljaar in april 2018 wanneer de eerste klas afstudeert van de lagere school. Zij kunnen dan meteen de school in gebruik nemen. 

Dit heeft Cunina al gedaan

Cunina is in september 2017 gestart met de bouw van de middelbare school op de plaats van de recreatiehal van de huidige Sekha Boarding School. Die hal zal vervangen worden door een podium in de Music & Arts School, die momenteel ook in de steigers staat aan de overkant van het schoolplein.

Momenteel heeft ons bouwteam de ruwbouw van de eerste verdieping afgerond en is druk bezig met de ruwbouw van de tweede verdieping.

Dit gaat Cunina nog doen

Van zodra de bouwwerken achter de rug zijn geven we de lokalen een laag verf om de klassen luchtig te kunnen inrichten. Voor de inrichting voorzien we in schoolbanken, een lesbord en didactisch materiaal. Van de 8 voorziene klaslokalen, zullen er twee een speciale functie krijgen. Namelijk een wetenschaps- en een computerklas.

Net achter de middelbare school leggen we een parking aan voor een schoolbus. Deze zal pendelen tussen het nabijgelegen stadje Khandbari en Sekha. Zo kunnen we nóg meer kinderen bereiken én nieuwe, gekwalificeerde leerkrachten voor de middelbare klassen aantrekken.

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet middelbare school Sekha

Start project: 2017

Reeds besteed: € 108.060 (juni 2018)

Leerlingen: 300

Resultaat eind 2016:

  • Opstart werken
  • Graafwerken funderingen
  • Start ruwbouw 8 klassen
  • Afwerken ruwbouw eerste verdieping

Op de planning:

  • Afwerken ruwbouw tweede verdieping
  • Plaatsen dak
  • Elektriciteitswerken
  • Verfwerken
  • Inrichting 8 klassen
  • Aankoop schoolbus

Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.