Waarom is Cunina dit project gestart?

De levensomstandigheden voor de bergbewoners in Chepuwa zijn uiterst primitief. Het is een zeer authentiek en beschermd dorp, dat tot voor 2009 niet bereikbaar was voor toeristen. Er is geen weg om er met een jeep te geraken. Je kan het dorp enkel bereiken via smalle bergpaadjes die slingeren door de rijstterrassen. Sophie was de eerste westerling die er in 2009 met de helikopter landde. Tijdens een prospectiereis wou ze zicht krijgen op de situatie aldaar en te weten komen of Cunina er een verschil kon maken.

De dichtstbijzijnde school voor de kinderen uit Chepuwa lag in Khandbari. Om deze school te bereiken moesten ze 4 tot 6 dagen stappen en vervolgens een heel jaar verblijven in het Cunina-hostel. Met de bouw van deze nieuwe school hebben we daar verandering in gebracht.

Omwille van de moeilijke bereikbaarheid van het dorp hebben we in de nieuwe school nog geen peterschappen. Een correcte opvolging garanderen kan immers nog niet.

Dit heeft Cunina gedaan

Cunina bouwde op enkele maanden tijd een volledige middelbare school met 6 klaslokalen. Dit stevige gebouw wordt nu uitgebaat door de dorpsbewoners.

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Chepuwa

Start project: februari 2016

Reeds besteed: € 60.000

Leerlingen: 296

Resultaat eind 2016:

  • bouw 6 klaslokalen
  • inrichting klaslokalen
  • schilderwerken

Dit project is afgerond.

​Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.