Waarom is Cunina dit project gestart?

Om het schooltraject helemaal te vervolledigen in Sekha, gaat Cunina er een vakschool bouwen met als eerste fase de Green Village en een bijhorende horeca-opleiding.

Sekha ligt tegen de flanken van de Makalu, de 5de hoogste berg ter wereld. Steeds meer bergbeklimmers willen deze Himalayatop via Sekha bereiken. Maar de omgeving is niet uitgerust op bergtoerisme en de bewoners hebben er geen ervaring mee. Cunina grijpt de kans om onderwijs en economie te bundelen. 

Om de studenten van een nieuwe horeca-opleiding  toe te laten hun opgedane kennis in de praktijk om te zetten, bouwt Cunina 8 huisjes voor toeristen waar ze stage kunnen lopen. Dit is de Green Village. Na hun stage zijn ze klaar om een job in de toeristische sector uit te oefenen.

De horeca-opleiding zal bestaan uit twee trajecten. Namelijk 'Catering Services' en 'Hospitality Training'. De studenten van 'catering' leven zich uit in de keuken van het restaurant van de Green Village en verzorgen de maaltijden met verse producten uit de eigen groententuin voor de gasten.

In het restaurant gaan de 'hospitality'-studenten aan de slag. Ze dienen op en beheren de bar. Maar ook het onderhoud van de verblijven valt onder hun verantwoordelijkheid. Van het opmaken van de bedden tot het poetsen van de badkamer.

Op deze manier moet het project zelfvoorzienend worden. Cunina gaat de opbrengsten van de toeristenverblijven en de landbouwopleiding opnieuw investeren in de onderwijskwaliteit van de Sekha Boarding School.

Dit heeft Cunina al gedaan

De grond voor de Green Village werd aangekocht in april 2015. Het is een bergflank met terrasbouw achter de huidige Cunina Boarding School in Sekha. Na het uittekenen van de plannen werd de omheining geplaatst.  De eigenlijke bouw ging van start in januari 2017. 

Dit gaat Cunina nog doen

De officiële inhuldiging van de Green Village is voorzien in april 2018.  Het bijhorende restaurant zal echter pas klaar zijn in het najaar van 2018.  Waarna aansluitend de horeca-opleiding zal kunnen starten.

We plannen ook het plaatsen van zonnepanelen om de Green Village onafhankelijk te maken van het instabiele elektriciteitsnet in Nepal.  

Onze werken in beeld

 

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Green Village

Start project: april 2015

Reeds besteed: € 421.000 (juni 2018)

Leerlingen: 50 per jaar

Resultaat oktober 2017:

  • aankoop grond
  • tekenen plannen
  • plaatsen omheining
  • afwerking ruwbouw
  • plaatsing nutsvoorzieningen

Op de planning:

  • inrichting
  • plaatsing zonnepanelen

Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Help Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.