Waarom is Cunina dit project gestart?

In Num en omgeving hadden kinderen bijna geen toegang tot onderwijs. De dichtstbijzijnde kwaliteitsvolle school lag op een volledige dag stappen. In 2013 is Cunina de Arun Valley Boarding School beginnen bouwen.

De werkingskosten van de school, inclusief de vergoedingen voor de leerkrachten, worden door Cunina betaald en alle schoolgaande kinderen krijgen er de steun van een Cuninapeetouder. De kinderen krijgen er onderwijs in het Engels waardoor er ook veel kinderen uit omliggende dorpen in Num naar school komen. Er zijn zelfs vele gezinnen die zich in Num gevestigd hebben om dichter bij de school te wonen.

Dit heeft Cunina gedaan

Toen Cunina in 2012 in Num aankwam was het dorp nog zeer moeilijk bereikbaar. Vanuit Khandbari deed je er bijna een dag over om er te geraken. Er stonden toen een aantal ijskoude lemen klaslokalen. De kinderen hadden geen uniform en waren maar schamel gekleed. Sophie besliste om hier verandering in te brengen.  

Momenteel hebben de armoedige lokalen plaats gemaakt voor een stenen school, bestaande uit 13 klaslokalen met nieuw schoolmeubilair en dragen alle kinderen een schooluniform. Sinds eind 2016 is er ook een weg van Sekha naar Num en kan je er met de jeep naar toe.

Dit gaat Cunina nog doen

Cunina bouwt nog 3 extra klaslokalen in 2017.

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Num

Start project: 2013

Reeds besteed: € 210.480 (juni 2018)

Leerlingen: 165

Resultaat eind 2016:

  • aankoop grond
  • bouw 10 klaslokalen lagere school
  • bouw 3 kleuterklassen
  • bouw sanitaire blok
  • plaatsing omheining 

Op de planning in 2017:

  • bouw 3 extra klaslokalen​

​Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.