De onderwijsuitdaging in Nepal

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cunina werkt in de hoofdstad Kathmandu, Phaplu en in dorpjes in de kansarme regio Sankhuwasabha, namelijk Khandbari, Sekha, Num, Hattiya en Chepuwa aan duurzaam onderwijs. Dat wil zeggen dat we al vanaf de kleuterschool de Engelse taal aanleren en de kinderen een heel educatief traject willen aanbieden totdat ze in staat zijn om een goede job uit te oefenen.

We werken samen met partnerscholen door leerlingen te steunen met een Cuninapeterschap en bouwen ook onze eigen scholen voor Cuninapetekinderen, van kleuteronderwijs tot en met de middelbare studies.

Na hun middelbare studies kunnen de leerlingen verder leren in één van onze skill centers, gericht op het invullen van knelpuntberoepen in Nepal.

Voorlopig bieden we in Sankhuwasabha de opleiding tot 'medisch assistent' aan in het skill center in Khandbari. Dat willen we in 2017 uitbreiden met een ecologisch verantwoorde landbouw- en horeca-opleiding, waarvoor we de Green Village bouwen als vaste stageplaats.

In Kathmandu bouwen we op dit moment een skill center waar een hoognodige IT-opleiding zal worden gegeven. 

Op deze manier geven we de jeugd alle kansen om op eigen benen te staan en hun eigen toekomst te creëren.

Factsheet Nepal

  • actief sinds 1996
  • NGO Cunina Nepal opgericht op 21 augustus 2001
  • actief op 7 locaties
  • 1.328 actieve peterschappen
  • 36 afgewerkte projecten
  • 3 lopende projecten
  • reeds € 1.874.612 besteed

Cunina in Nepal

In 1993 nam wijlen Louis Germeys als arts deel aan de Limburgse Dhaulagiri-expeditie. Hij werd er diep geraakt door de armoede waarin de Nepalese bevolking leefde en bij zijn terugkeer was hij vastberaden om het Nepalese volk te helpen. Hij richtte zich op Khandbari in het oosten van Nepal. Aanvankelijk zamelde hij fondsen en medisch materiaal in voor een hospitaal. Toen Sophie, stichter van Cunina, hem enkele jaren later ontmoette besloot ze met Cunina de Nepalese bevolking op een meer structurele manier te helpen.

In 1997 startte Cunina met de eerste peterschappen in Nepal en sindsdien hebben we er werkelijk bergen verzet! De armoede in Nepal is stuitend en kinderen op het platteland en in de grootstad hebben weinig kansen. Veel Nepalezen ontvluchten het platteland om hun geluk in de hoofdstad Kathmandu te zoeken, maar meestal komen ze terug van een kale reis. In de grote stad is geen werk en de arme bevolking belandt er massaal in sloppenwijken, zonder enig uitzicht op een inkomen of scholing.

Om de plattelandsvlucht tegen te gaan en kinderen in de afgelegen streken onderwijskansen te bieden, investeert Cunina volop in onderwijs, via peterschappen, via de bouw van scholen in deze onherbergzame gebieden en door opleidingen voor knelpuntberoepen te voorzien.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Cunina

Samenwerken met Cunina als bedrijf of organisatie moet een plezier zijn. We doen er dan ook alles aan om samen met jou mee te denken over hoe jouw organisatie bij de onze past. Toon je interesse om met Cunina te werken aan een betere wereld en dan kunnen we binnenkort samen aan tafel zitten voor een vrijblijvend gesprek.