Waarom is Cunina dit project gestart?

Kinderen van de lagere school Ecole Notre Dame in Mombin Crochu kregen les in krotten zonder ramen of deuren en met gaten in het dak. In het droogseizoen waaide het zand hen in de ogen, tijdens het regenseizoen zaten ze met hun voeten in de modder.

Notre Dame is sinds 2011 een partnerschool van Cunina. We werken nauw samen met de school om projecten te realiseren die de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Cunina steunt de school ook via persoonlijke peterschappen.

Dit heeft Cunina al gedaan

De bestaande school, die heel bouwvallig was, werd met de grond gelijk gemaakt. Cunina zette  8 nieuwe klaslokalen in de plaats en bouwde er 2 extra bij.

Op vraag van de schooldirectie bouwde Cunina een 440 meter lange muur rond de school en een toegangspoort. De Notre Dame ligt in het centrum van Mombin Crochu. Inwoners die van de ene kant van het dorp naar de andere wandelden, staken het schoolterrein zomaar over. Ze lieten er zelfs hun varkens los. Bovendien werden de wc’s van de school vaak als publieke wc’s gebruikt. Daarom bouwden we vier jaar aan een stuk elk jaar 110 meter muur.

Binnen de schoolmuren bouwden we de bestaande klaslokalen van de grond terug op en zetten we er 2 extra bij.  Zo centraliseerden we de schoolgebouwen die zich eerst op 2 verschillende plekken in het dorp bevonden. Dit kwam de schoolkwaliteit ook ten goede.

Dit gaat Cunina nog doen

Om de school volledig af te werken en alle klassen een degelijk lokaal te geven, renoveren we de 5 resterende klaslokalen en gaan we ook nog een extra klaslokaal bijbouwen. Om er voor te zorgen dat deze lokalen, die lager gelegen zijn, niet onder water komen te staan gaat Cunina een drainage aanleggen.  Het water zal opgevangen worden in een waterreservoir en kan vervolgens voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Hygiëne is ook een heel belangrijk aspect op het platteland in Haïti. Propere toiletten zijn dus onmisbaar!

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen, werkgelegenheid te creëren en nog meer kinderen op de schoolbanken te krijgen.

Factsheet Notre Dame

Start project: 2011

Reeds besteed: € 97.264

Leerlingen: 1.148

Resultaat juni 2017:

  • bouw 10 klaslokalen
  • inrichting 10 klaslokalen
  • bouw schoolmuur en poort

Op de planning:

  • renovatie 5 klaslokalen
  • bouw 1 extra klaslokaal
  • aankoop extra schoolmeubilair
  • aanleg drainage en waterreservoir
  • bouw toiletten

Steun onze projecten in Haïti

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Haïti

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Haïti

Waarom is Cunina actief in Haïti?

De toestand van de meeste Haïtiaanse scholen is erbarmelijk. Klassen zitten overvol met leerlingen in te kleine of ongeschikte ruimtes. Verschillende leeftijdsgroepen delen dezelfde ruimte met veel geluidsoverlast en onaangepast gedrag als gevolg. De meeste kinderen hebben geen boeken, schrijfgerief of boekentas. Alleen een uniform, maar dat hebben ze vaak van hun grote broer of zus.

Cunina werkt in Port-au-Prince, Mombin Crochu en La Victoire. 

Cuninaprojecten in Haïti

Cunina is op heel wat plaatsen actief in Haïti. Na de aardbeving van 2010 hebben we ons meer gefocust op projecten in het binnenland. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.