Waarom is Cunina dit project gestart?

Haïti kent sinds de aardbeving van 2010 een explosie van ontwikkelingsorganisaties. Deze zijn vooral actief rond de hoofdstad Port-au-Prince en andere grote centra. In het binnenland is echter amper hulp voorzien. Daar gaat Cunina aan het werk, in de regio van het dorpje La Victoire, waar er letterlijk duizenden kinderen wachten op kwalitatief onderwijs.

Dit heeft Cunina gedaan

 In de Notre Dame school in La Victoire hebben we de bestaande lagere school van nieuwe daken voorzien.  Elk klaslokaal kreeg nieuw meubilair en werd volledig opgefrist met een laag verf.

In 2015 wilde de school lager middelbaar onderwijs aanbieden. Cunina kon dit alleen maar toejuichen en bouwde daarom 3 nieuwe klaslokalen en een bureau voor de directeur .

Voor de bouw van de school kreeg Cunina de hulp van de lokale gemeenschap: de pastoor, ouders van de kinderen, medewerkers van de school, ... iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. De volwassenen halen kiezelstenen uit de rivier die worden verwerkt in de fundering. Om de bouwstenen te maken, vermengen ze cement met water en zand in een bakvorm die daarna droogt in de Haïtiaanse zon. Al het schoolmeubilair (schoolbanken, kasten en stoelen) wordt vervaardigd door lokale schrijnwerkers. Op die manier steunt Cunina de plaatselijke economie.

Dit gaat Cunina nog doen

De leerlingen van de middelbare school beschikken nog niet over toiletten.  Daarom bouwt Cunina in 2017 Cunina toiletten en lavabo's zowel voor de jongens als voor de meisjes. Ook staat de aankoop van 60 nieuwe schoolbanken, 3 kasten, 3 bureau's, 1 tafel en 4 stoelen op het programma. 

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen, werkgelegenheid te creëren en nog meer kinderen op de schoolbanken te krijgen.

Factsheet Notre Dame

Start project: 2015

Reeds besteed: € 62.277

Leerlingen: 854

Resultaat juni 2017:

  • vernieuwen 6 daken lagere school
  • schilderen buitenmuren lagere school
  • aankoop schoolmeubilair lagere school
  • oprichting boekenfonds
  • opleiding leerkrachten
  • bouw 3 klaslokalen middelbare school
  • aankoop schoolmeubilair middelbare school
  • bouw bureau directeur

Op de planning:

  • bouw toiletten en lavabo's middelbare school
  • aankoop schoolmeubilair middelbare school

Steun onze projecten in Haïti

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Donatie Haïti

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Haïti

Waarom is Cunina actief in Haïti?

De toestand van de meeste Haïtiaanse scholen is erbarmelijk. Klassen zitten overvol met leerlingen in te kleine of ongeschikte ruimtes. Verschillende leeftijdsgroepen delen dezelfde ruimte met veel geluidsoverlast en onaangepast gedrag als gevolg. De meeste kinderen hebben geen boeken, schrijfgerief of boekentas. Alleen een uniform, maar dat hebben ze vaak van grote broer(s) of zus(sen) geërfd.

Cunina werkt in Port-au-Prince, Mombin Crochu en La Victoire. 

Cuninaprojecten in Haïti

Cunina is op heel wat plaatsen actief in Haïti. Na de aardbeving van 2010 hebben we ons meer gefocust op projecten in het binnenland. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.