De onderwijsuitdaging in Haïti

De toestand van de meeste Haïtiaanse scholen is erbarmelijk. Klassen zitten overvol met leerlingen in te kleine of ongeschikte ruimtes. Verschillende leeftijdsgroepen delen dezelfde ruimte met veel geluidsoverlast en onaangepast gedrag als gevolg. De meeste kinderen hebben geen boeken, schrijfgerief of boekentas. Alleen een uniform, maar dat hebben ze vaak van grote broer(s) of zus(sen) geërfd.

Cunina werkt in de hoofdstad Port-au-Prince, Mombin Crochu en La Victoire.

Factsheet Haïti

  • actief sinds 1990
  • actief op 3 locaties
  • 491 actieve peterschappen
  • 790 totaal aantal individuele petekinderen
  • 21 afgewerkte projecten
  • 5 lopende projecten
  • reeds € 396.388 besteed

Cunina in Haïti

In 1989 reisde Sophie, stichter van Cunina, voor het eerst naar Haïti. Het werd een keerpunt in haar leven. "Ik besefte dat ik meer kon en wilde doen voor kansarme kinderen en dat onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst. Negen maanden later werd Cunina geboren."

Haïti vormt de bakermat van Cunina. We hebben er in 25 jaar prachtige projecten gerealiseerd. We kochten een nieuw studentenhuis in Port-au-Prince nadat de aardbeving van 2010 het vorige had verwoest.

In het binnenland hebben we 4 nieuwe scholen met elk 8 klaslokalen gebouwd. Uiteraard hebben we de klaslokalen ook uitgerust met degelijk schoolmeubilair. Tot enkele jaren geleden zaten de kinderen vaak gewoon op de grond en het weinige materiaal dat er was, was tot op de draad versleten.

Gaten in het bord, een vloer van aangestampte aarde, lemen muren die uiteenvallen... Dat is dankzij de hulp van peetouders en partners binnenkort verleden tijd en dan krijgen de kinderen les in frisse lokalen, op een stevige, comfortabele bank met degelijk lesmateriaal.

Cuninaprojecten in Haïti

Cunina is op heel wat plaatsen actief in Haïti. Na de aardbeving van 2010 hebben we ons meer gefocust op projecten in het binnenland. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Cunina

Samenwerken met Cunina als bedrijf of organisatie moet een plezier zijn. We doen er dan ook alles aan om samen met jou mee te denken over hoe jouw organisatie bij de onze past. Toon je interesse om met Cunina te werken aan een betere wereld en dan kunnen we binnenkort samen aan tafel zitten voor een vrijblijvend gesprek.