De onderwijsuitdaging in de Filipijnen

De Filipijnen is het land waar Cunina daarom in 1993 met de eerste peterschapslijst startte. Cunina-ambassadrice Sabine De Vos werd peetouder van een Filipijns jongetje, Marlon. Marlon is ondertussen afgestudeerd, gehuwd, vader van twee zonen en als informaticus aan de slag bij Ford. En zo zijn er veel succesverhalen te vertellen over Filipijnse petekinderen die de cirkel van armoede hebben doorbroken.

In De Filipijnen is het basisonderwijs in principe gratis, maar op veel plaatsen zijn ouders verplicht om de schoolboeken zelf aan te kopen. Daarnaast zijn er nog de kosten van het verplicht schooluniform, een boekentas en schrijfgerief. Wie amper middelen heeft voor onderdak en/of eten kan zich dit niet veroorloven. Volgens cijfers van Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie, gaan in de Filipijnen naar schatting 2,85 miljoen kinderen tussen 5 en 15 jaar niet naar school.

Zo’n 200.000 tienermeisjes tussen 15 en 19 jaar raken bovendien jaarlijks zwanger. Het spreekt voor zich dat naar school gaan dan geen prioriteit is. Middelbaar onderwijs is bovendien niet gratis. Dat betekent dat in de praktijk alleen mensen met genoeg financiële middelen hun kinderen naar de middelbare school kunnen sturen.

Vandaag de dag is Cunina actief op de eilanden Luzon en Cebu, waar we samenwerken met acht regioverantwoordelijken die er de peterschappen beheren. In het verleden realiseerde Cunina ook enkele prachtige ontwikkelingsprojecten op de Filipijnen zoals de bouw van zestig huisjes voor arme gezinnen in Diadi. Omdat de schoolinfrastructuur in de Filipijnen, zeker vergeleken met die in onze andere partnerlanden, behoorlijk goed is, beperken wij ons in de Filipijnen tot peterschappen en zijn er geen lopende educatieve projecten. 

Hoewel Cunina in principe niet aan noodhulp doet, hebben we na de doortocht van de tyfoon Haiyan in 2013 een oproep gelanceerd om geld te doneren zodat de huisjes van getroffen petekinderen opnieuw opgebouwd konden worden. En in 2014 startte Cunina met een gloednieuw project: de inrichting van bibliotheken in de Cuninapartnerscholen.

 

Factsheet Filipijnen

  • actief sinds 1992
  • actief op 6 locaties
  • 789 actieve peterschappen
  • 1.853 totaal aantal individuele petekinderen
  • 19 afgewerkte projecten
  • geen lopende projecten
  • reeds € 22.500 besteed

Cunina in de Filipijnen

De Filipijnen is het land waar Cunina in 1993 met de eerste peterschapslijst startte. Cunina-ambassadrice Sabine De Vos werd peetouder van een Filipijns jongetje, Marlon. Marlon is ondertussen gehuwd, vader van twee zonen en als gediplomeerd informaticus aan de slag bij Ford.

Net als Marlon zijn er de voorbije jaren al heel wat succesverhalen geschreven. Kinderen behaalden met de steun van Cunina een diploma als verpleegkundige, onderwijzer, ingenieur, maatschappelijk werker, enz. Ook hebben verschillende afgestudeerde leerkrachten ondertussen een eigen peterschapslijst.

Voor deze kinderen, ondertussen zelf volwassen, werd de vicieuze cirkel van armoede doorbroken. Op hun beurt dragen zij nu hun steentje bij aan een betere toekomst voor hun familie en anderen in hun gemeenschap.

In het verleden realiseerde Cunina ook enkele prachtige projecten op de Filipijnen zoals de bouw van 60 huisjes voor arme gezinnen in Diadi. Na de doortocht van de tyfoon Haiyan in 2013 deed Cunina een oproep om de huisjes van getroffen petekinderen opnieuw op te bouwen. En in 2014 start Cunina met een gloednieuw project: de inrichting van bibliotheken in de Cuninapartnerscholen.

Cuninaprojecten in de Filipijnen

Cunina heeft al een werking in de Filipijnen sinds 1992. In die tijd zijn er al heel wat projecten verwezenlijkt, maar is de huidige activiteit geconcentreerd op peterschappen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Cunina

Samenwerken met Cunina als bedrijf of organisatie moet een plezier zijn. We doen er dan ook alles aan om samen met jou mee te denken over hoe jouw organisatie bij de onze past. Toon je interesse om met Cunina te werken aan een betere wereld en dan kunnen we binnenkort samen aan tafel zitten voor een vrijblijvend gesprek.