Dit jaar gaan we niet een, maar twee projecten steunen met het geld dat we ontvangen via De Warmste Week 2019:  hurktoiletten in zes scholen in Haïti én een nieuwe middelbare school in de jungle van Oeganda

Elk jaar sterven er wereldwijd 800.000 kinderen aan diarree. Dat zijn 2.200 kinderen per dag. Een van de oorzaken is het gebrek aan sanitaire voorzieningen. Vooral jonge kinderen worden hierdoor getroffen. Zo is in Haïti cholera de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar. Daarom bouwt Cunina nu hurktoiletten in 6 partnerscholen in en rond Mombin Crochu, op het Haïtiaanse platteland, zodat duizenden schoolkinderen straks onder hygiënische omstandigheden naar toilet kunnen. Behalve hurktoiletten komen er ook voldoende lavabo’s om de handen te kunnen wassen. 

Kwetsbare meisjes

Zoals altijd ligt de focus van Cunina op het toegankelijker maken van onderwijs in het Zuiden. Het gebrek of ontbreken van sanitair is vooral voor meisjes een reden om te stoppen met school, zo stelde VN-ondersecretaris-generaal Jan Eliasson in 2014 al vast. Ook is het voor vrouwen en meisjes vaak gevaarlijk om in de buitenlucht een plekje te zoeken om zich te ontlasten. In Haïti zijn er talloze voorbeelden van geweld tegen meisjes als ze zich buiten ontlasten. Sophie Vangheel: "Of ze gaan naar een van de weinige toiletten die er al zijn: typische kakdozen, zoals de Haïtianen ze zelf noemen. Dat is niet meer dan een plank met een gat in. De kinderen gaan er rechtop staan. Ik moet er geen tekening bij maken. Wij moeten als organisatie een oplossing voor dit probleem vinden."

Haitiaanse 'kakdozen' (groot)

Bedoeling is om wekelijks een andere klas verantwoordelijk te stellen voor het onderhoud van de toiletten“Op die manier brengen we de kinderen ook bij hoe ze de hygiëne kunnen verbeteren van zichzelf en de school. Het is ook niet verwonderlijk dat deze kinderen, die nooit over schoon sanitair konden beschikken, dat nooit hebben geleerd,” legt Sophie Vangheel uit. 

Wereld Toilet Dag

Ook voor de VN is toegankelijkheid van schoon sanitair voor kinderen wereldwijd prioritair. In 2013 hebben de Verenigde Naties een resolutie goedgekeurd waarin Wereld Toilet Dag wordt erkend als officiële VN-internationale dag. Sindsdien wordt jaarlijks op 19 november aandacht gevraagd voor de problemen die een gebrek aan sanitaire voorzieningen voor miljoenen mensen wereldwijd veroorzaken. De volgende Wereld Toilet Dag vindt plaats op dinsdag 19 november 2019.  

Een middelbare school in Oeganda

Volgens onderzoek wordt 30 procent van de meisjes en 17 procent van de jongens jonger dan 18 jaar elk jaar seksueel misbruikt in Oeganda. Veel van het seksueel misbruik vindt plaats in en rond scholen. Het zou zelfs de oorzaak zijn van het feit dat zoveel meisjes stoppen met school in Oeganda. Daarom bouwt Cunina nu een school in Fort Portal in de jungle van Oeganda. Hier kunnen kinderen straks veilig naar school gaan.  

Momenteel moeten leerlingen uit Fort Portal die na de lagere school de middelbare school willen volgen een lange tocht van 3 uur afleggen door de jungle. Onderweg loert er overal gevaar. Met name meisjes worden verkracht of aangerand. Ook worden kinderen beroofd van hun bezittingen.

In andere gevallen worden de kinderen ondergebracht bij familie of vrienden die dichter bij de middelbare school wonen, maar ook daar vallen ze vaak ten prooi aan een seksueel geweld van mannelijke familieleden of vrienden.

800.000 gevallen van geweld

Seksueel gewelf tegen kinderen is in Oeganda een groot probleem. Daarom introduceerde de Oegandese minister van onderwijs in 2013 het gratis telefoonnummer 116 waar iedereen gevallen van seksueel geweld tegen kinderen kon melden. In juni 2017 waren er 800.000 meldingen gedaan. De helft van de klachten gingen over jonge meisjes die aangerand waren of het slachtoffer werden van een kindhuwelijk. Bij de jongetjes ging het met name om klachten van verwaarlozing.
Afgelopen jaar werden er via de Child Helpline Service in Oeganda 6.505 meldingen van kindermishandeling gedaan, gaande van fysiek-, seksueel- en emotioneel misbruik. Inmiddels zijn 1.843 van deze meldingen onderzocht. Volgens Susan Opok Tumusiime van het Forum for African Women Educationalists, Uganda, een organisatie die ijvert voor gelijke kansenbeleid op vlak van onderwijs voor meisjes, zijn meisjes kwetsbaar voor kindermisbruik. “Zelfs op universiteiten en andere instituten is er sprake van seksueel geweld of ongewenste intimiteiten die een negatief hebben gehad op de levens van meisjes.”

132 miljoen meisjes

Volgens de Verenigde Naties gingen in 2018 wereldwijd 132 miljoen meisjes niet naar school. Het gebrek aan sanitaire voorzieningen waar meisjes zich met name tijdens de menstruatie kunnen verzorgen, is een belangrijke reden om met school te stoppen. Verder vallen meisjes ook meer dan jongens ten prooi aan discriminatie, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen.

Volgens gegevens van een Uganda Demographic Health Survey uit 2016 heeft een van de vier meisjes (25 procent) in de leeftijd van 15-19 jaar in Oeganda een kind of is ze zwanger van eentje. In sommige regio’s van Oeganda is zelfs 30 procent van de meisjes van die leeftijd moeder of zwanger. Allemaal factoren waardoor in Oeganda minder dan 20 procent van de meisjes de lagere school afmaakt en nog minder van hen de middelbare school. Cunina hoopt met de bouw van een middelbare school in Fort Portal alvast het leven van kinderen in deze regio een stuk veiliger te maken door hen in de eigen omgeving de middelbare school te kunnen laten volgen.

Welk verschil kan jij maken?

Cunina heeft de know how en de kennis om scholen te bouwen in ontwikkelingslanden en er voor te zorgen dat deze goed beheerd worden. We hebben een ervaren team, zowel ter plaatse als in België, die samen heel wat jaren expertise met dergelijke projecten kunnen voorleggen. Daarom kunnen we ook goed inschatten welke impact jouw steun kan betekenen.

Hoe kan jij helpen?

Dankzij de organisatie van Music For Life is het makkelijker dan ooit om een actie ten voordele van een goed doel te organiseren. Hoe je een actie registreert lees je elders op deze pagina. Maar wát voor actie kan je nu organiseren?

Eerder organiseerden peetouders o.a. een wafel- en kerstkransenverkoop of richtten ze met veel succes een klassieke fuif in.

Maar laat vooral jouw inspiratie de vrije loop. Je eigen actie registreren kan je doen via de website van Music For Life.

Deel deze pagina

 

Steun Cunina via Music For Life

Een succesvolle actie in drie stappen

 

  1. Prik een datum voor je actie tussen eind september en 24 december 2020.
     
  2. Registreer je actie via de site van Music for Life en kies Cunina als je goed doel.
     
  3. Vraag tussen 18 en 24 december (De Warmste Week) een plaatje aan op Studio Brussel en zet je actie nog eens in de kijker!

Deel deze pagina

 

Wij helpen jou!

Organiseer je een actie ten voordele van Cunina via Music For Life? Geef ons dan een seintje! Wij ondersteunen je graag waar mogelijk door je actie bekend te maken via o.a. onze Facebook-pagina en het ter beschikking stellen van onze infoflyers.

Daarvoor kan je terecht bij ons enthousiast team! Via mail info@cunina.org of bel 014 58 01 01.