Projecten, MVO

Het wonderlijke verhaal van Mbarara

Mbarara is een snel groeiende stad in het zuidwesten van Oeganda. De ondergrond is er rood, droog en stoffig na het decennialang kappen van bomen. Bijna 90% van de inwoners van de stad en de omgeving halen hun inkomsten uit landbouw en veeteelt. AIDS is er echter ook nog een groot probleem en heel wat kinderen verliezen hun ouders op jonge leeftijd.


Een sprankeltje hoop in de Adullam Model Primary School

Deze kinderen vinden niet makkelijk kansen om hun leven te ontplooien in een land waar de kansen sowieso al schaars zijn. Een mogelijke opvang en richting in hun leven kunnen ze vinden in de Adullam Model Primary School, even buiten het stadscentrum. Deze school legt zijn focus op het opvangen van kinderen zonder ouders of die leven in zeer precaire omstandigheden. Opvangen betekent in dit verhaal meer dan het aanbieden van onderwijs. Een goede 500 van de 600 leerlingen verblijft voltijds in de school en daarvoor dienen uiteraard de nodige faciliteiten aanwezig te zijn.

Samen werken aan een betere toekomst

Toen Sophie Vangheel, de stichter-voorzitter van Cunina, de school voor het eerst bezocht in 2013 waren deze faciliteiten beneden alle peil. Toch geloofde Sophie in het potentieel van de school en besloot een partnerschap aan te gaan met de directie. Er werd een masterplan opgesteld om binnen afzienbare tijd de faciliteiten voor de inwonende leerlingen te vernieuwen, de kwaliteit van het onderwijs op te krikken en om maximum 1/3 van de leerlingen een kans te geven Cuninapetekind te worden. Daar tegenover stond dat de directie haar aanpak moest moderniseren en de operationele kosten voor de school moesten verminderen, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Zo zag de slaapzaal voor de jongens er voor de nieuwbouw uit


In 2015 rees er een eerste project uit de grond. De schamele houten barak waar 250 jongens woonden werd neergehaald en opnieuw opgebouwd, samen met de steun van Wereld Missie Hulp. Het was één grote triomf. Niet alleen kregen de jongens een fatsoenlijke slaapplaats, inclusief nieuw bed, maar bouwde Cunina ook een sanitaire blok aan de slaapzaal. Daardoor hadden de jongens meteen ook een douche, toilet en wasplaats.

Twee jaar later, in 2017, richtte Cunina met steun van Veritas haar pijlen op de kwaliteit van het onderwijs. Het educatieve project voorzag in een uitgebreid naaiatelier met maar liefst 20 elektrische naaimachines en twee competente en enthousiaste leerkrachten uit de hoofdstad Kampala. Het naaiatelier vormt niet alleen een vaste waarde in het pedagogisch project van de school, maar is ook de kern van kostenbesparende innovaties.

Op het dak van het naaiatelier legden we namelijk zonnepanelen die meer dan 20 zware batterijen voeden. Daarmee worden de 20 elektrische naaimachines niet alleen van elektriciteit voorzien, maar ook een in 2018 gerealiseerd watersysteem en de rest van elektrische voorzieningen in de school. Zo werd de energiefactuur van de school effectief naar nul teruggebracht.

Het gloednieuwe naaiatelier wordt erg gesmaakt door de leerlingen

Het watersysteem, dat er kwam met steun van o.a. NOF Metal Coatings, Freja Food en donaties van peetouders en sympathisanten, bestaat uit een waterpomp die vers water van 120m diep oppompt en verdeelt over 3 grote citernes op hoge stellingen. Die hoogte zorgt voor voldoende waterdruk om de douches, de toiletten en de kraantjes van stromend water te voorzien. Een knap staaltje van innovatie waarmee de school ook de torenhoge waterfactuur kon schrappen.

De werken aan het watersysteem en het aansluiten van de waterput

Een thuis voor weeskinderen, mét douches!

In 2018 sloegen Wereld Missie Hulp en Cunina opnieuw de handen in elkaar om ook de meisjes een nieuwe slaapplaats te geven. De originele slaapzaal was niet in zulke erbarmelijke staat als de jongensslaapzaal enkele jaren voordien, maar er waren toch ook heel wat problemen. Het grootste gebrek was de afwezigheid van wasplaatsen.

Tot de afronding van dit project waren de meisjes genoodzaakt zich te wassen in de modder achter krakkemikkige afrasteringen aan de rand van de speelplaats. Daarom werd het speerpunt van deze bouw het realiseren van een afzonderlijke sanitaire blok, waar de meisjes zich hygiënisch en afzonderlijk konden wassen en naar het toilet gaan.

In deze omstandigheden moesten de meisjes zich wassen voor de bouw van een nieuwe sanitaire blok

Deze sanitaire blok kon ook meteen mee profiteren van het recent geïnstalleerde watersysteem. Het geluk en plezier op de gezichtjes van de kinderen als ze voor het eerst water uit een kraan zien lopen is onbetaalbaar!

De slaapzaal zelf had erge last van onaangename temperaturen en was onderhevig aan wateroverlast bij hevige regenval. Daarom besteedden we extra aandacht aan een goede verluchting en legden we een stevig waterafvloeiingssysteem aan. Een klein extraatje aan de slaapzaal konden we realiseren dankzij de steun van CVC. Om het dagelijkse leven van 600 leerlingen op de school in goede banen te leiden, voorzagen we ook een slaapkamertje voor een zorgmoeder en een ziekenkamertje voor de kleine pijntjes.

De slaapzaal van de meisjes vooraf
De slaapzaal nadien

Zo wordt de Adullam Model Primary School stukje bij beetje een gezellige en comfortabele thuis voor 500 kinderen die anders amper een toekomst hebben in een land waar de kansen al schaars zijn.