In de samenwerking die Veritas in 2016 met Cunina is aangegaan is dit jaar niet alleen een naaiatelier gebouwd in Oeganda, maar is iedere Veritas-winkel in België ook een engagement aangegaan om een kansarm petekind in het Zuiden te steunen. Alle 127 Veritas-winkels zamelen maandelijks, via allerhande acties en een spaarpotje, €30 in om de schoolkosten van “hun” petekind te bekostigen. Cunina ging een kijkje nemen hoe dat verloopt in de Veritas-winkel in Geel.

“Ons kindje neemt een belangrijke plaats in”

In de Nieuwstraat in Geel duiken de mensen van de ene winkel in de andere om maar te kunnen ontsnappen aan de verzengende zomerhitte. Mijn doel is de koele Veritas-winkel voor een gesprek met Tinne Jacobs, al 8 jaar verkoopsconsulente en met een onverwachte band met Cunina.

“Ik ken Cunina vooral als Gelenaar uit de pers en via de ‘Help Nepal’-actie die we voerden na de aardbevingen in 2015. Met Veritas deden we toen een oproep aan onze klanten om hoesjes voor theelichtjes te haken. Die verkochten we dan en de opbrengsten gingen naar Cunina. Daar is massaal reactie op gekomen.

De actie was een mooi verlengstuk voor onze klanten, waarvan er al jaren de winkel binnen stapten om spulletjes te kopen voor een eigen Cunina-actie. Zo ontstond er toch een beetje een band met die Geelse ontwikkelingsorganisatie.

Maar mijn persoonlijke connectie bleek toch wel geheel onverwacht. Tijdens de berichtgeving over de aardbevingen in Nepal in 2015 zag ik plots Tashi Sherpa op het nieuws. Hij is coördinator van de Cunina Nepal werking, maar ik kende hem vooral als speelkameraadje van toen ik jong was!

De papa van Tashi, Pasang Sherpa, was een adoptiekind van mijn groottante Ni uit Heist-op-den-Berg. En later zijn de kinderen van Pasang, waaronder Tashi, ook komen studeren aan de Europese school in Mol. In die tijd kwamen wij vaak op bezoek bij elkaar en gingen wij als jonge kinderen uiteraard samen buiten spelen.

Van Cunina was toen nog geen sprake, maar de link werd in 2015 opeens heel erg duidelijk. En een jaar later ging dan ook nog eens mijn werkgever Veritas een partnership aan met Cunina. Uiteraard was het enthousiasme dan meteen erg groot en neemt ons petekindje uit Nepal nu een belangrijke plaats in in onze winkel.

We zamelen iedere maand €30 in met een spaarpotje waar klanten een bijdrage in kunnen werpen en we verkopen ook staaltjes en zelfgemaakte creaties van stock-overschot materialen waarvan de opbrengst naar ons petekindje gaat. Op die manier is zijn onderwijs alvast gegarandeerd.

In de toekomst hopen we ook, net zoals bij de Help Nepal-actie, onze klanten nog meer actief te betrekken bij het steunen van ons petekindje. Ik denk dan bijvoorbeeld aan workshops en andere initiatieven waarbij de klanten zelf de handen uit de mouwen kunnen steken.

Samen met onze winkelgerante Ingeborg hebben we besloten om de brieven en rapporten van ons petekindje op te hangen in onze eetruimte, zodat alle collega’s het bijzondere Nepalese verhaal kunnen volgen en ook kunnen doorvertellen aan iedereen die geïnteresseerd is. Dat werkt enorm motiverend!

En we sturen zelf ook kaartjes richting Nepal om ons petekind te blijven motiveren in zijn studies. Hij is weliswaar nog jong en gaat nog maar naar de kleuterschool, maar volgend jaar zet hij zijn eerste stappen in het lagere onderwijs. Hij verdient dus al onze volle steun!”

Achtergrond