De Kleine David: waar ondervoede kinderen kunnen aansterken

Visita Padrinhos 189

Armoede in Brazilië kan zo schrijnend zijn dat baby’s helemaal ondervoed zijn. In Januaria, in het dorre binnenland van Brazilië, ondersteunde Cunina daarom jarenlang De Kleine David, een opvangtehuis voor sterk ondervoede baby's. Hier werden geregeld driejarigen binnengebracht die amper vijf kilo wogen en niet konden stappen omdat ze te zwak waren. In het opvangtehuis werden ze opgevangen tot ze weer waren aangesterkt.  

Lees meer
Petekinderen

Waterleiding van 18 kilometer in de bergen in Nepal

2001 Nepal Walung Waterleiding 2

Het Himalayagebergte wordt ook wel de 'Derde pool,' genoemd: alleen op de Noord- en Zuidpool is er meer ijs te vinden. In de hoge bergen ontspringen ook drie van de grootste rivierstelsels ter wereld: de Indus, Ganges en Brahmaputra. Maar ook kleinere rivieren, zoals de Arun, stromen er overvloedig. Genoeg water voorhanden, zou je denken. Maar niets is minder waar.

Lees meer
Projecten

Kisten vol met leerboeken uit Oxford

Bib Barun Campus 1 C

Op de Barun campus in Khandbari beschikten studenten van de lerarenopleiding vroeger niet over een eigen bibliotheek. Daarom zette Cunina er in 2001 een nieuw gebouw waar de nieuwe bibliotheek in onder kon worden gebracht. Vervolgens schreef Cunina-stichter en algemeen directeur Sophie Vangheel een brief naar de universiteit van Oxford, Groot-Brittannië, met vraag of de gekende Britse universiteit tweedehands leerboeken wilden schenken aan de studenten van de Barun campus.

Lees meer
Petekinderen

Noodhulp: als je niet langer alleen kan toekijken

Noodhulp Nepal Dakplaten

Cunina doet niet aan noodhulp, maar soms wordt een van onze partnerlanden zo hard getroffen dat we niet anders kunnen doen dan een helpende hand toesteken. Dat deden wij bij de doortocht van tyfoon Haiyan op de Filipijnen, de zware dubbele aardbeving in Nepal en de meest dodelijkste aardbeving die Haïti trof in meer dan 150 jaar. Hieronder vind je meer uitleg over de noodhulp die Cunina door de jaren heen heeft gegeven aan partnerlanden die zwaar werden getroffen door natuurrampen.

Lees meer
In de pers

Medische post voor bergbewoners in afgelegen dorpen in Nepal

Eerdergerealiseerdproj Medischepostgairi Pangma3

In het Himalayagebergte is grote nood aan medische zorg. De meerderheid van de artsen en verpleegkundigen woont en werkt namelijk in de stad. Dat maakt dat bergbewoners het vaak zonder medische zorgen moeten stellen. Daarom bouwde Cunina in 2009 een medische post in Gairi Pangma en richtte deze vervolgens ook helemaal in.

Lees meer
Petekinderen

Voetbalschool en balletklas zetten kinderen aan tot leren

Eerdergerealiseerdprojecten Voetbalschool Rio De Janeiro (6)

In Brazilië steunt Cunina educatief centrum Casa Familia e Vida. Het is de enige welzijnsvoorziening in de wijk die straatkinderen dag en nacht opvangt. Het centrum fungeert als een thuis voor de buurtkinderen uit de favela Vila Amizade. Kinderen krijgen er medische verzorging, voeding, scholing en veiligheid. Ze kunnen er ook dansen en voetballen. Maar dan moeten ze wel eerst goede schoolresultaten behalen. Deze aanpak lijkt te werken in een land waar voetbal en samba heilig zijn, maar onderwijs helaas niet.

Lees meer
Projecten

Sophie Vangheel wordt ereburger van de stad Geel

Jungle Foto3

Sophie Vangheel, stichter en algemeen directeur van Cunina (72) mag zich sinds kort ereburger van Geel noemen. De gemeenteraad van Geel heeft het ereburgerschap onlangs goedgekeurd. De raad baseert zich op het feit dat Sophie Vangheel op haar buitenlandse werkreizen als algemeen directeur van ngo Cunina de stad Geel overal ter wereld promoot. Ook is zij de stad Geel altijd trouw gebleven. Sophie Vangheel schaart zich hiermee in het rijtje van illustere voorgangers als kunstpaus Jan Hoet, pianist en componist Jef Neve en in 1950 werd ook componist Armand Preud’homme tot ereburger benoemd. Het ereburgerschap is door de stad Geel slechts drie keer eerder uitgereikt. Sophie Vangheel is de eerste vrouw die deze eer te beurt valt.

Lees meer
In de pers

Cunina bouwt familiehuizen op land van de Zoeloekoning

Foto Familiehuizen

Aan het begin van 2000 becijfert de Zuid-Afrikaanse overheid dat 13 procent van de kinderen jonger dan 18 jaar een ouder heeft verloren aan aids, een keiharde realiteit die Cunina-stichter en algemeen directeur Sophie Vangheel in 2005 met eigen ogen ziet als ze Zuid-Afrika bezoekt.

Lees meer
Petekinderen

Cuninahostel in Khandbari wordt opleidingscentrum  

Dsc 7524 838 2

In 2004 bouwt Cunina een hostel in Khandbari in het Sankhuwasabha district, 190 kilometer ten oosten van Kathmandu. Hier kunnen honderd kinderen uit de bergdorpen gedurende het schooljaar verblijven die voordien drie tot zes dagen moeten stappen om hun school te bereiken. Om deze kinderen de mogelijkheid te bieden om toch onderwijs te volgen had Cunina de jaren ervoor al een huis gehuurd voor tien kinderen. Er was alleen nood aan veel meer capaciteit.

Lees meer
Petekinderen