Waarom is Cunina dit project gestart?

Om het schooltraject helemaal te vervolledigen in Sekha, gaat Cunina er een Eco Skill Center bouwen met als eerste fase de Green Village.

Sekha ligt tegen de flanken van de Makalu, de 5de hoogste berg ter wereld. Steeds meer bergbeklimmers willen deze Himalayatop via Sekha bereiken. Maar de omgeving is niet uitgerust op bergtoerisme en de bewoners hebben er geen ervaring mee. Cunina grijpt de kans om onderwijs en economie te bundelen. 

Om de studenten van de horeca-opleiding  toe te laten hun opgedane kennis in de praktijk om te zetten, bouwt Cunina 8 huisjes voor toeristen waar ze stage kunnen lopen. Na hun stage zijn ze klaar om een job in de toeristische sector uit te oefenen.

Omdat de voeding van de Nepalese bergbewoners zeer eenzijdig is, wil Cunina, in een tweede fase, investeren in een landbouwopleiding.  De studenten zullen leren hoe ze groentesoorten moeten verbouwen die momenteel niet te vinden zijn in de streek. Deze groenten zullen verwerkt worden in de maaltijden voor de toeristen en overschotten zullen op de lokale markt verkocht worden.     

Op deze manier moet het project zelfvoorzienend worden. Cunina gaat de opbrengsten van de toeristenverblijven en de landbouwopleiding opnieuw investeren in de onderwijskwaliteit van de Cunina Boarding School.

Dit heeft Cunina al gedaan

De grond voor de Green Village werd aangekocht in april 2015. Het is een bergflank met terrasbouw achter de huidige Cunina Boarding School in Sekha. Na het uittekenen van de plannen werd de omheining geplaatst.  De eigenlijke bouw ging van start in januari 2017. 

Dit gaat Cunina nog doen

De eerste 4 huisjes zijn klaar in april 2017. Daarna wordt er gestart met de volgende 4.  Tijdens het bouwen wordt ook de theoretische horeca-opleiding klaargestoomd in het skill center van Cunina in Khandbari. De landbouwopleiding zal er pas in een latere fase komen.

We plannen ook het plaatsen van zonnepanelen om de Green Village onafhankelijk te maken van het instabiele elektriciteitsnet in Nepal.  

 

We werken samen met lokale mensen en bouwen met lokale materialen om de plaatselijke economie te steunen en werkgelegenheid te creëren.

Factsheet Green Village

Start project: april 2015

Reeds besteed: € 280.000

Leerlingen: 50 per jaar

Resultaat januari 2017:

  • aankoop grond
  • tekenen plannen
  • plaatsen omheining
  • aanvang ruwbouw

Op de planning:

  • afwerking ruwbouw
  • plaatsing nutsvoorzieningen
  • inrichting

Steun onze projecten in Nepal

Stort je bijdrage, groot of klein, op IBAN: BE29 2300 3660 2564 met BIC: GEBA BE BB en mededeling:
Help Nepal

Heb je een vraag? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sophie (sophie@cunina.org of 014/58 01 01)

Stel een vraag over Nepal

Waarom is Cunina actief in Nepal?

Hoewel basisonderwijs gratis en verplicht is voor kinderen van 6 tot 11 jaar, kan 30% van de Nepalese bevolking niet lezen of schrijven. Slechts de helft van de Nepalese kinderen gaat naar school.

Staatsscholen zijn van slechte kwaliteit en privéscholen zijn voor veel families veel te duur. Dit is één van de redenen waarom kinderen die wel met onderwijs starten de school vaak vroeg verlaten.

Cuninaprojecten in Nepal

Cunina is sinds 1997 actief in Nepal en concentreert zich vooral op de ontwikkeling van de regio op de flanken van de Makalu. We bouwden er o.a. twee boarding schools die we ook volledig beheren. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.