De onderwijsuitdaging in Haïti

De toestand van de meeste Haïtiaanse scholen is erbarmelijk. Klassen zitten overvol met leerlingen in te kleine of ongeschikte ruimtes. Verschillende leeftijdsgroepen delen dezelfde ruimte met veel geluidsoverlast en onaangepast gedrag als gevolg. De meeste kinderen hebben geen boeken, schrijfgerief of boekentas. Alleen een uniform, maar dat hebben ze vaak van grote broer(s) of zus(sen) geërfd.

Haïti is het eerste ontwikkelingsland dat Sophie bezocht in 1989. De extreme armoede raakte haar ontzettend hard. Toen ze datzelfde jaar pater-scheutist Jan Hoet ontmoette die er als missionaris werkte, was snel duidelijk dat Haïti het eerste Cuninapartnerland zou worden. Nog steeds is pater Jan Hoet ter plaatse en is hij Cuninacoördinator. Cunina heeft peterschappen en onderwijsprojecten in de hoofdstad Port-au-Prince en in het Centraal Plateau.

In Port-au-Prince biedt Cunina in het Mamosa-Cunina studentenhuis onderdak aan 30 petekinderen die afkomstig zijn uit het Centraal Plateau en in de hoofdstad hogere studies volgen. Door de aardbeving van 2010 werd het studentenhuis met de grond gelijk gemaakt. Met de steun van een actie via Gazet van Antwerpen kon Cunina een maand later al een nieuw studentenhuis kopen. 

Op zes uur rijden van Port-au-Prince is Cunina ook actief in het Centraal Plateau. In het stadje Mombin Crochu alleen al hebben we drie nieuwe scholen gebouwd. Kinderen volgden er eerst les in krotten zonder ramen of deuren en met gaten in het dak.

Anno 2016  hebben we onze inspanning ook uitgebreid naar het naburig dorpje La Victoire, waardoor we in totaal 5 nieuwe scholen hebben gebouwd en verschillende lokalen grondig gerenoveerd. Zowel lagere scholen als middelbare scholen. Daarvoor werkte Cunina samen met de lokale bevolking. Van de ouders van de leerlingen tot lokale vakmensen. Op die manier steunt Cunina de plaatselijke economie.

Na deze grote bouwfase focussen we ons op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs, door de leerkrachten bijscholingen te laten volgen en te voorzien in voldoende nieuw didactisch materiaal.

Factsheet Haïti

  • actief sinds 1990
  • actief op 3 locaties
  • 491 actieve peterschappen
  • 790 totaal aantal individuele petekinderen
  • 21 afgewerkte projecten
  • 5 lopende projecten
  • reeds € 396.388 besteed

Cunina in Haïti

In 1989 reisde Sophie, stichter van Cunina, voor het eerst naar Haïti. Het werd een keerpunt in haar leven. "Ik besefte dat ik meer kon en wilde doen voor kansarme kinderen en dat onderwijs de sleutel is naar een betere toekomst. Negen maanden later werd Cunina geboren."

Haïti vormt de bakermat van Cunina. We hebben er in 25 jaar prachtige projecten gerealiseerd. We kochten een nieuw studentenhuis in Port-au-Prince nadat de aardbeving van 2010 het vorige had verwoest.

In het binnenland hebben we 4 nieuwe scholen met elk 8 klaslokalen gebouwd. Uiteraard hebben we de klaslokalen ook uitgerust met degelijk schoolmeubilair. Tot enkele jaren geleden zaten de kinderen vaak gewoon op de grond en het weinige materiaal dat er was, was tot op de draad versleten.

Gaten in het bord, een vloer van aangestampte aarde, lemen muren die uiteenvallen... Dat is dankzij de hulp van peetouders en partners binnenkort verleden tijd en dan krijgen de kinderen les in frisse lokalen, op een stevige, comfortabele bank met degelijk lesmateriaal.

Cuninaprojecten in Haïti

Cunina is op heel wat plaatsen actief in Haïti. Na de aardbeving van 2010 hebben we ons meer gefocust op projecten in het binnenland. Lees even mee wat we nog allemaal hebben verwezenlijkt.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen met Cunina

Samenwerken met Cunina als bedrijf of organisatie moet een plezier zijn. We doen er dan ook alles aan om samen met jou mee te denken over hoe jouw organisatie bij de onze past. Toon je interesse om met Cunina te werken aan een betere wereld en dan kunnen we binnenkort samen aan tafel zitten voor een vrijblijvend gesprek.